Veniţi creştini la rugăciune

Viața parohiei Iulie 4, 2012

În parohia noastra, în cadrul activitaților cu tinerii și copiii, începand din anul 2010,pe parcursul vacanței de vară se desfașoara un program de învațat cum se bate toaca. Programul se numește ”Veniți creștini la rugăciune”. Pe parcursul programului tinerii își însușesc diverse tehnici de a bate toaca de la persoane invitate. În paralel sunt urmărite diverse filme cu caracter educativ-religios.

 Locul de desfășurare al programului este, ca dealtfel al majorității activităților cu tinerii, Centrul Socio- Cultural și de Caritate ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” amenajat in anul 2010 la etajul paraclisului parohiei.

Programul se încheie în fiecare an pe data de 9 Septembrie cu festivitatea de premiere a celor mai buni precum și a tuturor participanților. Premiile constau în icoane, cărți de rugăciune, diplome, rechizite și dulciuri.

Jurizarea concursului este făcută  de către un grup de preoți, președinte fiind un cadru didactic de la catedra de muzică bisericească  din cadrul unei instituții teologice din orașul Iași (Facultate sau Seminar).

Cea mai mare răsplată pentru locurile 1-3 o reprezintă binecuvântarea de a bate toaca la momentele potrivite in cadrul programului liturgic desfășurat in parohie, până la următoarea ediție a concursului.

Din anul 2010, odată cu venirea anotimpului rece și apropierea Sărbătorilor de iarnă, căldura sufletească a tinerilor participanți la programul de cateheză rodește în cântece de colind străbun și fapte de milostenie împărtășite enoriașilor din parohie precum și a unor persoane aflate in diverse  instuții sociale și spitalicești din orașul nostru. Tinerii colindători, conduși de părintele paroh, sunt însoțiți de un grup de copii de la Scoala ”Dimitrie Sturza” aflată in parohia noastră (parteneră  a parohiei în desfășurarea multor programe educative).

Această vestire a iubirii divine revărsată peste umanitate este precedată de confecționare și împodobirea cu ceva timp înainte a steluțelor care sunt purtateîn mâini de copiii participanți.

Pe data de 22 Decembrie a fiecărui an ”îngerașii” vestesc filantropia lui Dumnezeu care este filantropul prin excelență, iar a doua zi devin ei înșiși filantropi oferind daruri din darurile primite celor care sunt lipsiti de cele necesare vieții chiar și în acele zile binecuvântate.

Deși această activitate se desfășoară organizat în comunitatea noastră doar de 2 ani, s-a constatat ieșirea în evidență și adâncirea sensibilității celor care participă, cu dragoste de Dumnezeu și de oameni, ca vestitori sau gazde la păstrarea tradițiilor străbune.